Lahana en çok hangi ilde yetişir?
Sağlam, Samsun’da 2021-2022 yıllarını kapsayan 11 aylık dönemde 878 bin ton sebze üretimi yapıldığını belirterek, kentin lahana üretiminde yüzde 34 ile Türkiye’de ilk sırada yer aldığını vurguladı.
Karadenizde kara lahanaya ne denir?
Yaz-kış yenen bu sebzenin adı, eski Yunanca’da “yenilebilen sebze” anlamına gelen “kohl” sözcüğünden gelir ve yörede (Lazca); Lu, değişik yörelerde Kelem, Pancar, Pezuk (Gürcüce); Saviphali (Zonguldak, Bartın, Kastamonu); Kara Mancar (ayrıca Mancar-Manca, değişik yörelerde kara lahana dışında çeşitli otlardan da yapılır…
Kara lahananın anavatanı neresi?
Araştırmalara göre lahana, Kuzey Avrupa ülkeleri ve Baltık kıyılarına özgüdür. Lahana, Avrupa’nın tüm nemli ve sahil kıyılarında yaygındır.
Türkiye’de kırmızı lahana nerede yetişir?
Beyaz ve kırmızı lahana ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen ve tüketilen bir sebzedir. Ülkemizde 2019 yılında 24.000 hektar alanda 820.000 ton lahana sebzesi yetiştirilmiştir.
Kara lahana hangi ilde meşhur?
Yarım metreye kadar boylanabilir, hızlı ve kolay yetiştirilir ve genellikle kış sebzesi olarak kullanılmaya uygundur. Ordu, Trabzon, Düzce ve Artvin lahana yetiştirilen iller arasındadır. Nemliliği sevdiği için Karadeniz’in gölgeli, yüksek ve serin bölgelerini tercih eder. Hatta üzerine kar yağdığında tadının daha güzel olduğu söylenir.
Kara lahana hangi aylarda ekilir?
Ekim Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar devam edebilir. Tohum tepsilerine ekim bölgeye bağlı olarak ilkbaharda başlasa da yaz aylarının uzun ve sıcak geçtiği yerlerde Haziran ve Temmuz gibi sonraki aylarda yapılır.
Kara lahana hangi yöreye ait?
Kara lahana çorbası, Karadeniz bölgesinin yerel çorba tariflerinden biridir. Farklı kültürlerde farklı şekilde adlandırılsa da, lahana çorbası Karadeniz bölgesinin en meşhur yemeklerinden biridir.
Kara lahana ile mor lahana aynı mı?
Kırmızı lahana, bir diğer adıyla mor lahana, bol miktarda vitamin, mineral ve lif içermesi ve kalorisinin düşük olması nedeniyle mutfağımızda sıkça bulundurmamız gereken lahana türlerinden biridir.
Kara lahana neyin yaprağı?
Kale, turpgiller familyasına aittir. Koyu yeşil yapraklı bir bitki olan kalenin bilimsel adı “Brassica oleracea”dır. Bu yeşil yapraklı bitki sonbahar ve kış aylarında yetişir.
Kara lahana nasıl tüketilmeli?
Kale, birçok yemeğe iyi giden bir besindir. Kaleyi kavurarak, haşlayarak veya buharda pişirerek hazırlayabilirsiniz; çorba, dürüm, börek, yemek veya salata olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca pişirdikten sonra bir blenderda püre haline getirip et yemekleriyle birlikte servis edebilirsiniz.
Kara lahana sarması nereye aittir?
Giresun etli pancar (lahana) dolması, Giresun’da yapılan bir lahana dolması çeşididir.
Karalahana çiğ yenir mi?
Kara lahana, çiğ ve pişmiş olarak yenebilen lifli bir sebzedir.
Lahana hangi ilde meşhurdur?
Karadeniz’in yeşil hazinesi: Samsun. Türkiye’de lahana üretiminin kalbinin Karadeniz’de attığını söylemek abartı olmaz. Özellikle Samsun lahana yetiştiriciliğinde lider konumdadır.
Kara lahana hangi toprakta yetişir?
pH’ı 6-6,5 ve organik madde açısından zengin nemli, tınlı, kumlu tınlı topraklarda başarılı sonuçlar elde edilir. Özellikle tuzlu topraklarda yetiştirmekten kaçınılmalıdır. Lahana tuza dayanıklıdır, ancak tuzlu topraklarda yetişen lahananın yaprak kalitesi düşüktür.
Kale kara lahana mı?
Kıvırcık lahana olarak da bilinen kale, yeşil lahananın bir diğer türüdür. Bu bitkiyi özel kılan şey, sağlık üzerindeki olumlu etkileridir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyici özelliklere sahip olan kale bitkisinin faydaları saymakla bitmez.
Lahana hangi ilimizde meşhurdur?
Özellikle Samsun lahana yetiştiriciliğinde liderdir. Bölgenin nemli iklimi ve verimli toprakları, lahananın optimum şekilde büyümesi için ideal koşulları sağlar. Karadeniz’in serin rüzgarlarıyla yoğrulan lahana, gevrek ve sulu bir dokuya sahiptir.
Türkiye’de beyaz lahana nerede yetişir?
“Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Niğde, Türkiye’de beyaz lahana üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Son beş yılın üretimine baktığımızda, üretimimiz her yıl artıyor.”
Lahana en çok hangi mevsimde yetişir?
Serin iklim sebzesi olan beyaz lahana, sonbahar (başlangıç) ile ilkbahar (bitiş) arasındaki serin mevsimde yetiştirilir. Avrupa ülkelerinde yıl boyu yetiştirilen lahana, ülkemizde genellikle kış aylarında yetiştirilir.
Lahana nerede nasıl yetişir?
Lahana, organik madde bakımından zengin, iyi drenaja sahip ve suyu tutabilen toprakları tercih eder. Genellikle pH’ı 6 ile 6,5 arasında olan topraklar lahana için uygun kabul edilir. Kumlu-tınlı veya tınlı topraklar lahana köklerinin iyi gelişmesine ve iyi besin emilimine izin verir.