Engelli biri imam olabilir mi?
30. Görme engelli bir kimse imam olabilir mi? Engelli bir kimse, kendisinden daha ehil kimse bulunmaması, pislikten korunmuş olması, vaktinin geldiğini bilmesi ve kıbleyi tayin edebilmesi şartıyla imam olabilir.
Özür sahibi camiye girebilir mi?
İslam âlimlerinin çoğunluğuna göre kadınların hayız hâlinde veya lohusa iken camiye girmeleri caiz değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/13; Mevvâk, et-Tâc, 1/552; Şirbînî, Muğni’l-muhtac, 1/279).
Özür sahibi namaz kılabilir mi?
Abdesti bozan özür dışında başka bir durum ortaya çıkmadıkça özür sahibi, kazandığı vakitte dilediği kadar farz, vacip, sünnet, kaza namazı, cuma ve bayram namazını kılabilir, Kâbe’yi tavaf edebilir, abdestli olarak mushaf’a dokunabilir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/34).
Kimler imamlık yapamaz?
Namazın sahih olması için Kur’an-ı Kerim’i yeterince okuyamayan kimse, okuma bilen birine imamlık yapamaz. Çünkü imamın statüsü, kendisine uyanların statüsünden düşük olmamalıdır (İbnü’l-Hümâm, Fethü’l-kadîr, 1/366; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/144).
Özür sahibi imamlık yapabilir mi?
Abdest konusunda bir mazereti olan kişi, benzer bir mazereti olanlara imamlık yapabilir. Ancak bu kişi, mazereti olmayanlara imam olamaz.
Engelli namaz kılabilir mi?
Bir kimse, kolları veya bacakları olmadığı ve kendisine yardım edecek kimse olmadığı için abdest alamıyorsa, abdest veya teyemmüm alması gerekmez. Kendini abdestli kabul eder ve elinden geldiğince namazlarını kılar.
Mazeretliyken camiye girilir mi?
Bazıları, “Hayızlı kadın camiye kesinlikle giremez” derken, “Girmesi helaldir” de denmektedir. Yine, “Mescidin kirletilmesinden endişe edilmiyorsa, içinden geçmek caizdir” denmekte, bugün ise, “Merasime katılmak veya ziyaret etmek gibi durumlarda, camiyi kirletmesinden endişe edilmiyorsa girilebilir” denmektedir.
Özür sahibinin abdesti ne zaman bozulur?
Mâlikî mezhebine göre özürlü kimsenin abdesti, vaktin girmesi veya çıkmasıyla değil, özür dışında abdesti bozan bir durumun meydana gelmesiyle bozulur (İbn Rüşd, Bidâyetü’l-müctehid, 1/ 41; Desûkî, Hâşiye, 1/114-118).
Özür kanı gelince gusül gerekir mi?
Hayız ve nifas halleri, kan akmaya devam ettiği sürece ve kan kesildikten sonra abdest alınmadığı takdirde ibadete mani olurken, istihaze sadece abdesti bozar, gusül gerektirmez.
Özür kanı çamaşıra bulaşırsa namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Özür hali kaç gün sürer?
Son altı günde görülen kan, altı günü on iki yaptığında istihaze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan ise özür kanı olduğundan, kadın o günlerde namazını kılar ve oruç tutar.
Çorapsız imamlık yapabilir mi?
İmam çorapsız namaz kılabilir mi? Hz. Peygamber’in (s.a.s.) çorapsız namaz kıldığı bilinmektedir (Ebû Dâvud, Salât, 91). Bu sebeple çorapsız namaz kılmanın veya namaz kıldırmanın bir sakıncası yoktur.
İmamların şartları nelerdir?
Üniversitelerin ilahiyat fakültelerinden mezun olanlar veya İmam Hatip Lisesi mezunları imam olurlar. Ayrıca ilgili disiplinlerden mezun olanlar KPSS ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı) sınavlarına girmelidir. İmam, cemaate namaz kıldırmak ve ezan okumak gibi dini hizmetlere katılır.
Kadın eşine imamlık yapabilir mi?
Sadece erkeklere veya kadınlarla erkeklere birlikte imamlık yapan kadın: Bir kadının erkeklere imamlık yapması kesinlikle caiz değildir (imameti geçersizdir). Kadının kıldığı namazın farz veya nafile olması fark etmez.
İmam olmanın şartları nelerdir?
Üniversitelerin ilahiyat fakültelerinden mezun olanlar veya İmam Hatip Lisesi mezunları imam olurlar. Ayrıca ilgili disiplinlerden mezun olanlar KPSS ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı) sınavlarına girmelidir. İmam, cemaate namaz kıldırmak ve ezan okumak gibi dini hizmetlere katılır.
Engelli olmak imtihan mıdır?
Bu nedenle Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: – Allah’ın nimetlerine güvenirseniz, onları tamamlayamazsınız. Engellilik bir imtihandır ve bir nimettir. Bir sıkıntı veya ceza değildir.
Ekpss ye giren DHBT ye girebilir mi?
DHBT, Din Hizmetleri alanında çalışmak isteyen lisans, ortaöğretim veya ön lisans derecesine sahip kişiler için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen sınavdır. Her aday, tamamladığı eğitim seviyesinde DHBT’ye girmelidir.
Kör olan imamlık yapabilir mi?
Zira bir kimsenin bir veya iki kolunun yokluğu, namazın rükünlerinden herhangi birini kılmasına mani değildir. Böyle bir kimsenin imamlık yapması caizdir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/144).