Avukat hakim ile görüşebilir mi?
Bir avukatın işi mahkemede hakimlerle ve mahkeme dışında diğer avukatlarla konuşmaktır. Elbette, mahkeme sürecinin güvenilirliğini sağlayan bazı usul kuralları vardır. Bu nedenle, genel bir ilke olarak, bir avukat mahkeme dışında veya karşı tarafın avukatının cevap veremeyeceği bir davada bir hakimle konuşmamalıdır. 8 Ekim 2022 Bir avukatın işi mahkemede hakimlerle ve mahkeme dışında diğer avukatlarla konuşmaktır. Elbette, mahkeme sürecinin güvenilirliğini sağlayan bazı usul kuralları vardır. Bu nedenle, genel bir ilke olarak, bir avukat mahkeme dışında veya karşı tarafın avukatının cevap veremeyeceği bir davada bir hakimle konuşmamalıdır.
Avukat savcıya soru sorabilir mi?
CMK Madde 201 Gerekçe: Bu maddede, savcının, katılanın, sanığın ve avukatların, tanık, katılan, bilirkişi ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere, başkana veya hâkime sormak suretiyle doğrudan doğruya soru sorabilecekleri kabul edilmiştir.
Bir avukat karşı tarafla görüşebilir mi?
Avukatlar arasındaki “özel” olarak işaretlenen yazışmalar, yazarın izni olmadan açıklanamaz. 31. Avukat, yalnızca karşı tarafın avukatıyla görüşebilir.
Vatandaş savcıyla görüşebilir mi?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların kapılarının her zaman kamuoyuna açık olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hakim ve savcılar kapılarını kapatarak, kapılar ardına saklanarak, vatandaş ve avukatlarla görüşmeyerek tarafsızlıklarını ve bağımsızlıklarını sağlayamazlar.”
Avukatları polis arayabilir mi?
Avukatın Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü yakalanması hali hariç, avukatın üstü, taşıdığı eşyalar, arabası ve kullandığı diğer araçlar, asliye ceza mahkemesi veya sulh ceza mahkemesinin görev alanına giren ve Yargıtay’da yargılaması devam edenler dâhil olmak üzere, aranamaz.
Savcının dokunulmazlığı var mı?
Hukukumuza göre, hâkimler yargı dokunulmazlığına ve dokunulmazlıklarına sahip değildir.10 Hâkim, yürürlükteki hukuk normlarını vicdanlı, tarafsız, kişisel kanaat, inanç ve önyargılardan uzak, yasama, yürütme ve çevre makamlarının baskısı altında kalmadan uygulamakla yükümlüdür.
Savcı avukat olmadan ifade alabilir mi?
Bu durum CMK’nın 148. maddesinde şu şekilde ifade edilmiştir: Müdafi hazır bulunmaksızın kolluk kuvvetlerince yapılan beyan, şüpheli veya sanık tarafından hâkim veya mahkeme huzurunda doğrulanmadıkça karara esas alınamaz.
Savcıların yetkileri nelerdir?
Savcılar, yasal işlemlerin yürütülmesinde yasaya uyumu, adil yargılamaları ve suçluların haklarını korumayı sağlamaktan sorumludur. Ayrıca, mahkeme işlemlerinin yürütülmesini denetler, tanıkları sorgular, delil sunar ve iddiaları destekler.
Çapraz sorguda ne sorulur?
Yönlendirici sorulardan oluşan çapraz sorguda, tanığı yönlendiren, saldırgan bir üslupla kapalı uçlu sorular sorulur ve cevapları gizli kalır.
Avukat bana cevap vermiyor ne yapayım?
Avukatınızın bilgi sağlama görevini ihlal ettiğine inanıyorsanız, gerçekleri belgelendirebilir ve Baro’ya şikayette bulunabilirsiniz. Baro bu şikayetleri inceleyecek ve gerekirse disiplin soruşturması başlatabilir.
Karşı tarafın avukatı ile görüşmek suç mu?
“Özel” olarak işaretlenen avukatlar arasındaki yazışmalar, yazarın izni olmadan yayınlanamaz. Avukat yalnızca karşı tarafın avukatıyla görüşebilir. Karşı tarafın avukatı yoksa, avukatın karşı tarafla teması zorunlu sınırlar içinde kalır. Karşı tarafla her temastan sonra avukat müvekkili bilgilendirir.
Savcılar hangi bilgilere ulaşılabilir?
Örneğin; Adli sicil, MERNİS, TAKBİS, POLNET ve Merkez Bankası veri tabanlarıyla yapılan entegrasyonlar sayesinde nüfus verileri, adli sicil kayıtları, ehliyet verileri, tapu kayıtları ve döviz kurları gibi bilgiler saniyeler içinde adli makamlara sunulabilmektedir.
Savcı nasıl çağırır?
Kişinin çağrıldığı zaman hazır bulunması zorunlu değildir, ancak makul bir süre içinde ifade vermek üzere hazır bulunması önerilir. Aksi takdirde, savcı tutuklama emri çıkarabilir. Bu durumlarda, kolluk kuvvetleri engellenirse, kişi ifade vermeye zorlanacaktır.
Avukat mı üstün hakim mi?
Hakimler ve savcılar, avukatların savunma hakkını güvence altına alırken aynı zamanda kanunun uygulanmasını da sağlarlar.
Hakim evine kimler girebilir?
Hakim Evi tüm vatandaşlara yıl boyunca açıktır.
Avukat hangi işleri yapamaz?
Avukatlık Mesleğiyle Bağdaşmayan Faaliyetler: Avukatlık Kanunu’nun 11. maddesi: Aylık ücret, yevmiye veya tazminat gibi bir ücret karşılığında yapılan hiçbir hizmet veya görev, sigortacılık, tacirlik veya sanatkarlık gibi bir ücret karşılığında yapılan hiçbir faaliyet, avukatlık mesleğiyle bir araya getirilemez.